Næring

Publisert oktober 13th, 2013 | av Anders Nyhuus

Etablering av strikkebedriften Fönn AS

Live Skaaret er eier og gründer av strikkebedriften Fönn AS. Hun bor på Lutnes og har produksjonslokaler på Plassen. Foreløpig er hun eneste ansatte, men har flere som hjelper til på oppdragsbasis. Virksomheten har profilert seg på flere messer i Trysil, og har inngått avtale med butikker her. Live har jobbet i mange år i Trysil kommune, og er i tillegg gardkjerring på Lutnes og mor til 4 gutter.

– Du virker jo travel nok som det er fra før, hva fikk deg til å satse på etablering av egen bedrift?

– Jeg har nok alltid hatt det i meg å skape noe. På jobben i kommunen så jeg alltid etter en annen og bedre måte å gjøre ting, og var aldri helt fornøyd med måten jeg gjorde ting på. Måtte hele tiden forsøke å forbedre meg. Så kom jeg i en fase i livet hvor jeg følte at det måtte skje noe nytt, en endring. Jeg har alltid vært glad i strikking, og har fått gode tilbakemeldinger på håndarbeidet blandt kolleger. Når det så ble arrangert et etablererkurs i kommunen hoppet jeg på kurset. En annen strikkebedrift i kommunen var blitt lagt ned, og jeg mente det gav rom for en etablering. Utfra dette grodde tanken om å starte bedrift frem. Den første skissen til en forretningplan ble skrevet på en kveld underveis i etablererkurset. Jeg hadde ingenting, bare ideen. For å komme i gang, kjøpte jeg strikkemaskin, tok fri fra jobben og gikk på strikkekurs. Jeg knyttet kontakter med leverandører, kjøpte garn, og høsten 2012 var jeg i gang.

– Mange etablerere bruker lang tid på å utvikle produktene sine før de presenterer de for markedet første gangen. Men du har vært tidlig ute i markedsføringen av virksomheten. Hvorfor det?

– Det har vært viktig for meg å synliggjøre prosjektet og etableringen tidlig i Trysil. Det virker forpliktende på meg og prosjektet. Det har bare vært positive tilbakemeldinger hele veien.

– Hvordan kom du på navnet til virksomheten, «Fönn»?

– Jeg sendte en epost til venner og kjente og ba om forslag. I utgangspunktet visste jeg ikke hva jeg skulle kalle virksomhen, men forslaget «Fönn» syntes jeg var bra. Det spiller både på lokal dialektord for et naturfenomen (snøfonn) og «fun» (moro) på engelsk. For meg var det viktig ikke å ha «Trysil» i virksomhetsnavnet, men noe som skiller seg ut og ikke forsvinner i mengden.

– Hvordan opplever du rollen som gründer eller etablerer?

– Det er både utfordrende og spennende. Jeg har ikke vært redd for å finne ut av ting eller ta kontakt med folk. På den andre siden er jo dette på mange måter «babyen» min, og jeg kjenner at jeg må jobbe litt med å la andre gi råd eller fortelle meg ting.

– Det er kanskje tidlig ennå, men har du noen tanker om hvordan markedet tar i mot Fönn?

– Vel, jeg har bra salg så langt, og får mye positive tilbakemeldinger i møte med kundene. Jeg har avtale med Sportslodgen i Fageråsen, og de ser klart potensialet i mine produkter. Jeg prøver å utvikle partnerskap på råvaresiden også, og har design og planer klar for strikkeprodukter basert på naturfarget ull fra nabogarden Vestigarn.

– Hvordan ser du på fremtiden, Live?

– Jeg har permisjon fra jobben min i kommunen, og satser fullt på egen virksomhet. Det er viktig å holde trykket oppe og det trengs lengre tid enn det året jeg har holdt på så langt. Selv om det er mange usikkerhetsmomenter, ser jeg lyst på fremtiden.

Live har noen råd til andre etablerere. Les om dem her!


Om forfatteren

Skogbruker fra Vestsjøberget, Trysil. Deleier og daglig leder for konsulentvirksomheten QuiBono AS (prosjektledelse, næringsutvikling, gründer- og etablererrådgiving, webutvikling, sosiale medier osv.) Laget og drifter trysilfinnskog.no sammen med Kristian Bjørnstad.Legg igjen en kommentar

Tilbake til toppen ↑