Historie

Publisert november 6th, 2013 | av Anders Nyhuus

Koieskirenn i Skjærberget

Fra lederen i Skjærberget Ungdomslag, Jon Arne Bye, har vi fått dette innblikket fra gamle protokoller:

Protokollene til Skjærberget Ungdomslag er godt tatt vare på.  De gir et innblikk i aktiviteter som har vært i ei lita grend i mer enn 100 år. Et arrangement som gikk igjen i 20 år er koieskirennet.

Helt fra Skjærberget Ungdomslag ble etablert i 1902 kan vi lese om forskjellige premieskirenn, skoleskirenn og flere ski – utflukter. Mange turer ble arrangert til Rundflosetra eller Veggerfallet. I Rundflosetra møtte også ungdom fra Lutnes opp og her ble det underholding og taler. Ut på kvelden dukket også spilemenn opp. Protokollen fra 1937 forteller; ” Da det var fint måneskinn, var det selvfølgelig mange som benyttet anledningen og stakk av med sin hjertens ven fra de andre om kvelden”

Koierenn nevnes for første gang i protokollene til Skjærberget Ungdomslag i 1938. Beste koielag ble tildelt ”kongepokalen”. Kongepokalen var en stor boks med pølser hvor det var loddet flere bokser med hermetikk utenpå. Einar Røberg, som var 10 år den gang, husker han var med i dette rennet.
Koierennet var åpent for menn og kvinner i alle aldere. Arrangementet startet med langrenn ca 5 km. Det ble kåret på beste tid. Samtidig stilte skogsarbeideren fra de ulike koiene egne lag. De individuelle tidene til skogsarbeiderne ble lagt sammen og samlet tid avgjorde lagets innsatts.

Ved to – tida startet hopprennet. Det ble avviklet på Larses (Smeiebakken) eller på Bakken.  Ut fra protokollen strømmet det til tilskuere fra nær og fjern for å bivåne dette arrangementet.

Protokollen fra 1949 beskriver hopplengder helt opp til 20 meter. Hoppingen foregikk da på Bakkjordet.  Det ble servert ertersuppe kaffe og smørbrød. Det skrives videre; ”Det var mange svoltne tømmerhuggere og andre tilreisende som i løpet av dagen og natten fikk igjen et lysere syn på tilværelsen”.

Arrangementene ble alltid avsluttet med premieutdeling om kvelden, etterfulgt av fest på lokalet.

Ut fra protokollen ble det arrangert koieskirenn i Skjærberget i perioden 1938 til og med 1958. Protokollen er alltid ikke like fullstendig, så disse aktivitetene kan ha blitt arrangert langt tidligere.

Det var for øvrig et vilkår ved å stille koielag. Koielagene skulle ordne premie til beste kvinnelige deltaker. Premiene var ofte ikke det helt store husker Solvei g Johnsen da hun en gang gikk av med seieren og vant ei saks.

I 1943 bestemte NS at alle Ungdomslag skulle inngå i Norigs Ungdomslag. Dette nektet Skjærberget Ungdomslag. Videre aktivitet under krigen er naturlig nok ikke dokumentert, men koierennene fortsatte som før, husker de eldste i grenda.

Fra slutten av 1940 – tallet finnes det mange flotte diplom rundt om kring fra koieskirennet. Einar Røberg og Bjarne Rundfloen stod for produksjonen av disse. (Større utgaver av diplomene som er vist over kan lastes ned her)


Om forfatteren

Skogbruker fra Vestsjøberget, Trysil. Deleier og daglig leder for konsulentvirksomheten QuiBono AS (prosjektledelse, næringsutvikling, gründer- og etablererrådgiving, webutvikling, sosiale medier osv.) Laget og drifter trysilfinnskog.no sammen med Kristian Bjørnstad.Legg igjen en kommentar

Tilbake til toppen ↑