Nyheter

Publisert mars 16th, 2014 | av Kristian Bjørnstad

Finnskogen som stjernepark?

Tenk deg å vokse opp uten å ha sett en virkelig stjernehimmel. Det er virkeligheten for mange i urbane deler av Europa og USA. Der er lysforurensing en virkelighet og det finnes få steder de ser stjernehimmelen. Da er det bra at det finnes 22 stjerneparker i verden. Der er en en sikker på å se melkeveien, Saturn og Sirius. Men du kan også se stjernehimmelen i mørket på Finnskogen. Så hva om Finnskogen ble en av verdens stjerneparker?

Vi tar ofte våre naturressurser for gitt i dette landet. Det er også tilfellet med stjernehimmelen. Den er jo over oss til stadighet. Hvem av oss har virkelig tatt seg tid til å fokusere på den? Alt for få. Hvis du først gjør dette, så får du mange overraskelser. Med en litt god kikkert kan du se ringene rundt Jupiter, kratere på månen, rødfargen på mars og stjernebildet de syv søstre. Melkeveien ser du også.

Det er med dette som med andre ting vi tar for gitt; vi må ha andre utenfra til å fortelle oss om verdien av hva vi har. Britiske Timothy Boocock har gjort Trysling av seg og tar med gjester på stjerneturer gjennom sitt firma Starhunting Trysil. Han forklarer med stor entusiasme hva som gjemmer seg på stjernehimmelen og klarer å vekke den samme entusiasme blant gjestene. De blir forbløffet over hva de kan se der oppe.

Timothy har stor tro på at Finnskogen som en mulig stjernepark av høyeste gradering hos den internasjonale organisasjonen som arbeider med dette; The International Dark-Sky Association. Hele Osloregionen er nå lysforurenset og Finnskogen er nå av de mørkeste områdene på Østlandet. Fordelene ved å bli en stjernepark er at en skaper en bevissthet om denne ressursen og at en kan ønske en god mengde stjerneturister velkommen til skogene våre.

I prosessen med å utvikle Finnskogen Natur & kulturpark arrangerte prosjektledelsen ulike typer verksteder. Der diskuterte Finnskogens næringsdrivende, foreningsrepresentanter og enkeltpersoner hvilke ressurser vi hadde og hva vi kunne bruke de til. Stjernehimmelen kom opp i denne diskusjonen som en verdi vi kunne utvikle videre. Dette ble også tatt med videre inn utformingen av logoen til Finnskogen, der finner du en stjerne.

Det er nå gode muligheter for å bli kjent med stjernehimmelen og samtidig utvikle denne ressursen i vår region. Vi i Trysil Finnskog nettverket jobber nå med vår egen stjernejeger, Timothy Boocock, for å gjøre dette. Artig hva en kan oppdage om eget sted! Vet du om noe vi ikke har oppdaget ennå? Kontakt oss!

verksted   finnskogen ressurs  Bilde3  Bilde1  Finnskogen_logo_farger

Bilder fra verksteder på Finnskogen de siste årene. De skaper grunnlager for en nedenfra og opp etablering av Finnskogen Natur & kulturpark. Stjernen lyser i Finnskogens logo.

 

 


Om forfatteren

Bygde- og stedsutvikler fra Lutnes i Søre Trysil. Redaktør for denne nettsiden og koordinator for nettverket trysilfinnskog.no.Legg igjen en kommentar

Tilbake til toppen ↑