Nyheter

Publisert mai 30th, 2014 | av Kristian Bjørnstad

Historisk grenseoverskridende samarbeid – Finnskogen Natur & kulturpark etablert!

Det var en historisk dag denne uken. Finnskogordførere fra fire kommuner i to land skrev under på etableringen av et grenseløst og langsiktig utviklingssamarbeide  – Finnskogen Natur & kulturpark.

Dagen ble markert ved Røgden, ved minnesteinen over alle finske slekter som etablerte seg på Finnskogen. Deretter ble avtalen og etableringen av Norges femte, Sveriges første og Nordens eneste grenseoverskridende regionalpark underskrevet av ordførere fra Torsby, Grue, Åsnes, og Kongsvinger. Representanter fra den femte samarbeidskommunen, Trysil, var forhindret fra å delta.

– Det har vært et spennende prosjekt og vi har fått god drahjelp av utdanningsinstitusjoner, kommuner, grunneiere og bedrifter. Det er dem som er grunnsteinen i en slik park. At de som lever her har innflytelse og tar tak i egne ideer og utvikler dem, forteller prosjektleder Herdis Bragelien til avisa Glåmdalen.

Nå går parken over i en driftsfase og skal realisere målene for arbeidet. Mål som er forankret gjennom over 30 verksteder og møter med lokale og regionale aktører de siste årene. Samarbeidsplattformen, som parken representerer,  har dermed blitt til gjennom en nedenfra og opp prosess.

Det gjenstår mye arbeid, men nå kan bedrifter, enkeltpersoner, lag og organisasjoner tegne medlemskap for å bli med på å utvikle Finnskogen i fellesskap. Andre tilsvarende parksamarbeid viser at en får til mer sammen enn hver enkelt alene. Merkevaren Finnskogen skal skape synlighet og merverdi for alle som engasjerer seg.

Parken satser nå på formidling fremover. Det er prosjekt som går ut på å fortelle frem Finnskogen i nye medier. Det skal lages en app for mobiltelefon som viser frem lokale opplevelser, besøksmål og grender i de kommuner som deltar i Finnskogen Natur & kulturpark.

Se video og les mer om etableringen av Finnskogen Natur & kulturpark i Glåmdalen her.

 

 


Om forfatteren

Bygde- og stedsutvikler fra Lutnes i Søre Trysil. Redaktør for denne nettsiden og koordinator for nettverket trysilfinnskog.no.Legg igjen en kommentar

Tilbake til toppen ↑