Kultur

Publisert juli 19th, 2014 | av Anders Nyhuus

Tjæredalen (‘kjurru’darn) på Mandfloen

Så er tjæredalen (eller ‘kjurru’darn) på Mandfloen tent. I forbindelse med slektsstevne på finnegarden Mandfloen denne helgen, har en av etterkommerne, Odd Mandfloen, bygget opp ei tjæremile på et sted på Mandfloen hvor det har vært brent tjære i uminnelige tider. Denne type mile er typisk for Trysil, og er gravd ut som en avlang, dalformet grop i en skråning. Derav navnet: tjæredal.

DSC_1329

Odd Mandfloen – en stolt kolare!

Odd har rensket opp i denne gropen og satt den i stand. Det ble funnet et tykt lag med kull under gresstorva, og aller nederst fantes det tremateriale. C14-dateringer viser at det eldste materialet stammer fra ca 1525. Dette er eldre enn finneinnvandringen til Trysil, og langt eldre enn garden Mandfloen som tjæredalen ligger ved. Man kan jo bare spekulere i årsaken til en slik alder. Det kan være at tjæredalen er etablert lenge før det var bosetting og gard på Mandfloen. Det kan også tenkes at gamle byggematerialer fra eldre hus er gjenbrukt. Videre kan det også tenkes at det er brukt gammelt tørt furuvirke fra skogen. Slike tørrfuruer kan stå i flere hundre år i skogen. (C14-datering viser når treet sist var i live).

Tjæredalen er nå satt i stand, og er tent i dag. De neste 24 timer vil vise hvordan dette  går og om det kommer frem tjære til slutt.

OPPDATERING: Odd Mandfloen og Kjell Bakken har passet mila på skift i hele natt. Det er viktig å passe på at det ikke brenner for fort, og det må være vakt på mila hele tiden. I løpet av natten er det kommet rundt 3 liter tjære. Hovedmengden forventes rundt  ett døgn etter tenning, så det vil nok bli mer utover dagen.

Les mer om tjærebrenning i denne artikkelen fra  «Handbok för kolare» (Hilding Bergström, 1922).

Prinsippskisse av tjæredal ("Handbok för kolare", Hilding Bergström, 1922)

Prinsippskisse av tjæredal («Handbok för kolare», Hilding Bergström, 1922)

 

DSC_1377

Tapping av tjære.Med jevne mellomrom fjernes tappen i hullet, og tjære renner ut av milen.

DSC_1382

Odd Mandfloen og Kjell Bakken med nattens produksjon.

 
Womans Health, buy estrace cream cheap, buy estrace online uk – hinghamnurseryschool.com.
buy zoloft Online, Does Zoloft Go Bad, Does Zoloft Affect Your Heart. What does too much feel like and soda propecia purchase forum nexium and with sertraline worsening depression cost of meloxicam at cvs sertraline bad taste stopping 
diflucan ringworm generic diflucan


Om forfatteren

Skogbruker fra Vestsjøberget, Trysil. Deleier og daglig leder for konsulentvirksomheten QuiBono AS (prosjektledelse, næringsutvikling, gründer- og etablererrådgiving, webutvikling, sosiale medier osv.) Laget og drifter trysilfinnskog.no sammen med Kristian Bjørnstad.Legg igjen en kommentar

Tilbake til toppen ↑