Nyheter

Publisert juni 11th, 2015 | av Kristian Bjørnstad

Gudslånet – historisk utendørsteater i Vestre Trysil den 13. juni kl 13.

Ta turen til Søre Osen denne lørdagen for en unik opplevelser. Barna ved Vestre Trysil Skole arrangerer utendørsteater.

Gudslånet ble framført første gang 21.september 2008. Den gang som en vandreforestilling i området rundt Vestre Trysil skole. Forestillingen var et samar­beid mellom Vestre Trysil skole, Abraka­dabra Teatret, Tørberget historielag og Søre Osen historielag. Manus og regi var ved Trond Magnum. Forestillingen viste et stort lokalt engasjement for egen historie og tradisjon og veldig mange deltok både på og utenfor scenen. Hele 250 mennesk­er kom som publikum fra fjern og nær.

13. juni 2015 blir forestillingen igjen satt opp. Denne gangen blir alt fremført i det naturlige amfiet bak Vestre Trysil skole. Nå med nyskrevet musikk og sanger. Alt utgitt på CD.

Gudslånet følger skogfinnene fra Finland midt på 1500-tallet, via Sverige, Finnskogen og frem til Vestre Trysil. Hvordan hadde de det? Hva levde de av? Hvordan gikk det i Norge? Hva har vi som en arv fra skogfinnene i dag? En ting er sikkert; rugen – Gudslånet var det som gjorde at de kom hit og som var selve livsgrunnlaget deres hele tiden.

Forestillingen er gratis og etter forestillingen er det mulig å kjøpe «motti og flesk» og kaffe og kaker. Les mer her.

 

Om skogfinneprosjektet ved Vestre Trysil skole.

Prosjektet gjennomføres nå for andre gang på skolen. Prosjektet er gjennomført over 4 år.

Skolen har hatt gått tur til Nygarden i Håberget, hvor det årlig arrangeres utegudstjeneste der deltakerne går Finnskogleden og avstikkere fra Finnskogleden fra Nygården. Da skolen var på Nygarden lærte elevene om magi. Skolen har gått 7-torpsrunden på Varaldskogen, og fikk oppleve fem finnetorp på svensk side og to på norsk side. På denne turen overnattet de på ett av torpene.

Elevene har hatt om bygninger og byggeteknikker på et Norsk skogfinsk museum, med Birger Nesholen som guide. Bygninger og byggeskikk var også tema på 7 torpsrunden.

Videre har de hatt om mat, og elevene har selv fått være med å lage kokegrop med svinekjøtt og kålrot, og ikke minst fått smake på resultatet.
Tørberget Historielag har vært på skolen og lagd motti og flesk, og alle elever og lærere fikk en smak av den tradisjonelle skogfinnske retten.

Elevene har lært om svedjing, men brannvesenet har ikke latt skolen brenne svedje denne gangen. Forrige gang prosjektet ble gjennomført ble det brent svedje og elevene fikk følge hele svedjeprosessen, fra rydding av skog til rugen ble høstet.

Vestre Trysil har rike tradisjoner når det gjelder finnske stedsnavn, og dette temaet skal elevene lære om nå i vår.

 

Ved May-Kirsten Olsen, Tørberget Historielag.


Om forfatteren

Bygde- og stedsutvikler fra Lutnes i Søre Trysil. Redaktør for denne nettsiden og koordinator for nettverket trysilfinnskog.no.Legg igjen en kommentar

Tilbake til toppen ↑