Nyheter

Publisert juni 11th, 2015 | av Kristian Bjørnstad

Kulturåsene i Søre Trysil byr på sommerkonsert med mye attåt

Det blir folkeliv, musikk, mat og historiske aha-opplevelser i Søre Trysils førstegrend, Galåsen, den 18 juli.  Erik Lukashagen og Friland kommer, men dette er mye mer enn en sommerkonsert. For mens du tygger på svedjerug-foccacia og elgpølse fra Akre Matopplevelser kan du lære mer om hvordan og hvorfor finnene fant veien til Galåsen for 340 år siden.

Det var småbarnsforeldrene Henrik Himainen og kona Ingeborg som kom til Galåsen med et nytt språk, rug i lomma, verktøy i sekken og skogkunnskap. De bygde seg en gard og utviklet etterhvert store skogområder. Men dette likte ikke andre tryslinger så de kastet småbarnsfamilien ut av Galåsen og tok livsgrunnlaget fra dem. Men finnene fikk kongen til å bekrefte at de hadde rett til å være der. Driftige entreprenører som de var kom de tilbake og fortsatte sin gjerning. Etterkommerne etter Henrik og Ingeborg bygde etterhvert flere store gårder og grender i Søre Trysil. Etterkommerne etablerte også flere handelshus på Lutnes og Trysils første bank i Galåsen.

Den 18 juli avduker ordføreren en statue av Henrik dansende med sin Ingeborg utenfor grendehuset i Galåsen.

Ta turen til Galåsen og kulturåsene i Søre Trysil den 18 juli. Les mer om programmet her.

Arrangør er Lansjøåsen Vel, i samarbeid med Galåsen Grendelag og Akre Matopplevelser

 


Om forfatteren

Bygde- og stedsutvikler fra Lutnes i Søre Trysil. Redaktør for denne nettsiden og koordinator for nettverket trysilfinnskog.no.Legg igjen en kommentar

Tilbake til toppen ↑